Ιστορικό Σχολείου

logo_cornerΛύκειο Κάμπου – 1ο Γενικό Λύκειο Χίου


          

         Το 1ο Γενικό Λύκειο Χίου, που μέχρι το 1998 λειτουργούσε ως Λύκειο Κάμπου, συγκεντρώνει μαθητές από την ευρύτερη περιοχή του Κάμπου, των Θυμιανών, του Νεοχωρίου, των  Καμποχώρων και του Αγίου Γεωργίου Συκούση.

Το σχολείο ξεκίνησε να λειτουργεί σχετικά πρόσφατα. Ειδικότερα το σχολικό έτος 1985-1986 ιδρύθηκαν για πρώτη φορά  Λυκειακές Τάξεις στον Κάμπο ως παράρτημα του 2ου Γενικού Λυκείου.

Την επόμενη χρονιά ενσωματώθηκαν  στο Γυμνάσιο Κάμπου. Και τα δύο αυτά χρόνια οι Λυκειακές Τάξεις  στεγάστηκαν  στο 1ο Δημοτικό σχολείο Κάμπου-Στρατήδαινας μαζί με τα παιδιά του Δημοτικού.

Το Νοέμβριο του 1988 εγκαινιάζεται το νέο κτίριο του Γυμνασίου Κάμπου, απέναντι από το Γηροκομείο, και έτσι Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις λειτουργούν στον ίδιο χώρο για τα τρία επόμενα χρόνια.

Με ενέργειες του τότε Προϊσταμένου της Δ.Δ.Ε. Χίου κ. Δημητρίου Κομνηνού, ιδρύεται ανεξάρτητο Λύκειο με το Π.Δ. 198/1991. Το νέο σχολείο είναι πια γεγονός και λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 1991 και πάλι στο Δημοτικό σχολείο Στρατήδαινας, το κτίριο του οποίου είναι ελεύθερο, λόγω της συγχώνευσης των δύο Δημοτικών Σχολείων του Κάμπου και της στέγασής του νέου Δημοτικού στην περιοχή του Κλούβα.

Πρώτος Διευθυντής του Λυκείου  διετέλεσε ο κ. Χριστόφορος Γ. Γατανάς, φιλόλογος ? ιστορικός, πλαισιωμένος από τους παρακάτω εκπαιδευτικούς: Καλογεράκη Παύλο, υποδιευθυντή, Αγραφιώτη Νικόλαο, Μιχαλοπούλου Βασιλική, Ξυλά Νικόλαο, Κατσάλα Βασιλική, Γιαννακάκη Ελένη, Μερούση Κωνσταντίνο, Καστάνια  Άρτεμη, Καλογεράκη Δέσποινα, Σωτηράκη Ανδρονίκη, Πετρέλλη Ευστράτιο, Μητσόπουλο Δημήτριο, Μπουμπάρη Κλαίρη.

9091_large

Μέσα στην ήρεμη και  κατάφυτη από τα περιβόλια περιοχή του Κάμπου, το σχολείο λειτουργεί άψογα και έχει να παρουσιάσει αξιόλογες δράσεις και δραστηριότητες. Στις 5-2-92 με πρωτοβουλία των μαθητών ιδρύεται σχολικός μαθητικός συνεταιρισμός και αναλαμβάνει την οργάνωση και λειτουργία   του Κυλικείου. Τα έσοδα διατέθηκαν για την πολυήμερη εκδρομή των μαθητών της Γ΄ Τάξης .  Παράλληλα τα παιδιά με πολλή  όρεξη και  ενθουσιασμό καθαρίζουν την αυλή, επιμελούνται το  κτίριο, βάφοντάς το, καλλιεργούν το σχολικό κήπο και εκδίδουν βιβλίο με τίτλο: «Περιήγηση στον Κάμπο». Την έκδοση επιμελήθηκε ο Φιλόλογος Κ. Μερούσης.

Τα δύο επόμενα χρόνια πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Διευθύντριας κ. Σταματίας Καλογερά στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης η καταγραφή και φωτογράφηση των «Γουρνών» των καμπούσικων περιβολιών. Το πρόγραμμα είχαν αναλάβει οι Φιλόλογοι:  Βασιλική Κατσάλα, Αικατερίνη  Κατσάλα και Ελένη Γιαννακάκη.

Το αποτέλεσμα της δουλειάς εκδόθηκε σε βιβλίο με τίτλο: «Καλλιτεχνικά Δημιουργήματα του Κάμπου-Γούρνες». Συνεκδότης ήταν το Ο.Π.Κ.Δ.Χ.

Ακολούθησε η μεταρρύθμιση του 1998, κατά την οποία τα Γενικά και  τα Πολυκλαδικά Λύκεια ενοποιήθηκαν στη μορφή του Ενιαίου Λυκείου. Έτσι στις 18-9-98  το Γενικό Λύκειο Κάμπου μετονομάζεται  σε 1ο Ενιαίο Λύκειο Χίου. Παράλληλα με ενέργειες του Προϊσταμένου της Δ.Δ.Ε. Χίου κ. Αναστασίου Φούτσου,  μεταστεγάζεται στο Χριστό Βαρβασίου, στο κτίριο του πρώην Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου. Στο νέο κτίριο το σχολείο στεγάζεται μέχρι σήμερα μαζί με το 3ο Γενικό Λύκειο.

φωτογραφία σχολείου
φωτογραφία σχολείου

Έτσι το σχολείο ξεκινώντας από μηδενική βάση έχει εξελιχθεί σε ένα από τα τρία μεγάλα Λύκεια του Νομού.

Διαθέτει έναν αρκετά σημαντικό εξοπλισμό σε εργαστήρια και οπτικοακουστικά μέσα.    Το 2007- 2008 μάλιστα απέκτησε  2 νέα εργαστήρια  Φυσικών Επιστημών, σταλμένα  από το ΥΠΕΠΘ μέσω ΔΙΕΦΕΣ.

grafity

Διευθυντές στο σχολείο μετά την ανεξαρτητοποίησή του έχουν διατελέσει οι εξής:

  1. Χριστόφορος Γ. Γατανάς, Φιλόλογος ? Ιστορικός, τα έτη 1991 -1992  και  1997 ? 2002
  2. Σταματία Καλογερά, Φυσικός 1992 – 1997
  3. Ευρυδίκη Σκυριώτου, Φιλόλογος 2002 – 2006
  4. Βασιλική Κατσάλα, Φιλόλογος 2006 έως σήμερα

 

Τόσο σαν Γενικό Λύκειο Κάμπου όσο και ως 1ο Ενιαίο Λύκειο το σχολείο φιλοξένησε μέχρι το σχολικό έτος 2009-2010  Ειδικά Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης, στα οποία φοίτησαν μαθητές ? αθλητές από ολόκληρο το Νομό της Χίου.

sholiko_volei 2013-2014

Επισυναπτόμενα